Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

  • Napisane 15 lipca 2013 o 13:02

Ostatnimi czasy chodziło za mną typowo jesienne ciasto marchewkowe.

Nie mogłam znaleźć swojego sprawdzonego przepisu, więc skorzystałam z innego.

Ciasto wyszło smaczne jednakże wydaje mi się, że młoda marchewka jest zbyt soczysta i przez to placki nie są puszyste, tylko zwilżone.

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Składniki

Ciasto:

  • 500g startej drobno marchwi,
  • 3 jaja,
  • 2 szkl. cukru (ja dałam 1,5szkl.),
  • 1,5 szkl. oleju,
  • 1/3szkl. maślanki (zamiast maślanki dałam jogurt naturalny),
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 3 szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

Jaja wymieszać z cukrem, maślanką, olejem, aromatem i marchewką. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników i delikatnie mieszać łyżką.

Podzielić na 2 równe części. Upiec 2 krążki – po 40min. w 180°C każdy.

Krem:

  • 375g serka homogenizowanego naturalnego,
  • 150g miękkiego masła,
  • 3łyż. cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • Łyżeczka żelatyny rozrobiona w 2łyżkach gorącego mleka (ja rozrobiłam w wodzie).

Przygotowanie:

Masło zmiksować z cukrem, dodać aromat i serek. Wymieszać na puszystą masę. Dodać rozrobioną i ostudzoną żelatynę. Schłodzić w lodówce.

Smarować kremem ostudzone ciasto. Krążek – krem – krążek – krem.

Lubicie ciasto marchewkowe? A może ktoś z Was (tak jak mój mąż) jeszcze nie jadł takiego ciasta?

Pozdrawiam :)

 

Komentarze (11) do Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

  1. ~Koralik pisze:

    No nie, musiałam szybko czytać post i przewijać obrazki. Cukinio, jak mogłaś? Przecież wiesz, że rzuciłam słodycze – no oprócz tej gorzkiej czekolady, a Ty mi tu z takimi pysznościami wyjechałaś. A ja muszę być silna. Będę silna! Jestem po intensywnych ćwiczeniach w worku foliowym – bo brzuch, to mój największy problem – z Chodakowską, ale spokojnie, chyba dam radę, zapraszam na nowy post o tym moim wzięciu się za siebie.

  2. ~Koralik pisze:

    PS Nie jadłam i póki co nie zjem takiego ciasta :(

    • CuKinia pisze:

      To ciasto to jeszcze nie jest najgorsze zło, ale póki co nie daj się i jeszcze będziesz mieć okazję je spróbować :) wiesz gdzie szukać przepisu ;)

  3. ~Gosia pisze:

    ja uwielbiam ciasto marchewkowe… pierwszy raz spróbowałam je w Toruniu w Green Way wegetariańskiej i zachwyciło mnie… ja jak piekę to nie daję kremu tylko rodzynki, orzechy, migdał i posypuje cukrem pudrem, polewą albo z ciemniej albo białej czekolady :)

    oprócz ciasta marchewkowego jest również ciasto z cukinii (koniecznie wypróbuj) :)

  4. ~danka pisze:

    obudzilas moje uspione pragnienia jesiennych smakow:) uwielbiam marchwiaka, szczegolnie takiego, jaki wyszedl Ci z tego przepisu, wilgotnego i rozpływającego się w ustach mmmm…:) Muszę spróbować go zrobić, tylko po zmodyfikowaniu go na bezglutenowy, ale nie powinno być problemów:)

  5. ~Monika pisze:

    Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, aż wstyd się przyznać:D Ale wszystko przede mną:):):)

  6. Madziaelegance pisze:

    Uwielbiam ciasto marchewkowe, co prawda mam inny przepis od koleżanki, ale myślę, że to podobnie smakuje ( lecz chyba lepiej, bo ja nie dodaję polewy, ani pudru, ani nawet kremu) Ale smakowicie wygląda, chyba się skuszę na ciastko z kremem < 3

  7. Koralik pisze:

    Cukinio, a to pyszne ciasto nadal mnie nęci? Nowy post poproszę, ale bez ciast i wszelkiego, co słodkie, a nie jest gorzką czekoladą ;) Do roboty, czekam na nowy post i proszę brać przykład ze mnie. Zapraszam na nowy post o moich przygodach z czatami zagranicznymi ;)

  8. ~Mili pisze:

    Przepadam za ciastem marchewkowym! U nas na blogu również możesz znaleźć przepis ;)

  9. ~Marcel Q. pisze:

    Nigdy nie jadłem, a Twoje wygląda tak pysznie, że sobie klawiaturę zaśliniłem i ktoś mi teraz wisi nowego laptopa. ;P

Dodaj komentarz