Puszysty SERNIK bez spodu

  • Napisane 18 maja 2013 o 13:50

Po raz pierwszy piekłam sernik bez spodu według tego przepisu i przyznam, że wyszedł w smaku idealny. Dosłownie rozpływał się w ustach, aż mąż się zdziwił jak to zrobiłam, że jest taki puszysty. W dodatku ten sernik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

SERNIK bez spodu

Składniki:

  • 200 g masła lub margaryny (dałam masło)
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka rumu (dałam ½ aromatu rumowego i 1 łyżeczkę tequili)
  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu (dałam gotowy zmielony twaróg sernikowy)
  • 2 torebki budyniu waniliowego (akurat miałam śmietankowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Tłuszcz, cukier i rum utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, ser oraz budyń w proszku. Całość wymieszać z sokiem i skórką z cytryn.

Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem. Do formy wyłożyć masę serową i piec około 60 minut w 175°C.

Po upieczeniu zostawić ciasto na godzinę w formie, następnie wyjąć i ostudzić.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Mój sernik wyszedł trochę nierówny, bo nie miałam sztywnego pergaminu do wyłożenia formy i zastąpiłam go folią. Miękka folia pozatapiała się w surowy rzadki jeszcze sernik. Mimo to sernik wyszedł bardzo smaczny i zdecydowanie zaliczam go do moich ulubionych.

Najbardziej mi smakują takie serniki bez ciasta i bez żadnych dodatków typu bakalie czy świeże owoce.

Lubicie serniki? Jaki jest Wasz ulubiony?

Pozdrawiam :)

 

 

Komentarze (7) do Puszysty SERNIK bez spodu

  1. ~Gosia pisze:

    jakiiiiiiiiiiiiiii piękny :D że tak powiem sernik marzenie…

  2. maria_n pisze:

    Ja też wolę sernik bez spodu :) I mi też taka wersja bardziej smakuje,tylko ja robię do tego jeszcze polewę czekoladową :)

  3. tAu pisze:

    Wygląda baaardzo apetycznie! Idealny sernik jest na wagę złota!

  4. ~Marzena pisze:

    Bez proszku do pieczenia?

  5. ~Irena pisze:

    Właśnie szukałam serniczek bez spodu wygląda pysznie

Dodaj komentarz